Ugrás a fő tartalomra

Amúgy

így visszaérve a kertből rájöttem, hogy ha esténként kimegyek akkor most meg is tudok vacsorázni. Ahogy elindulok a veteményes felé, először is beleütközöm a málnabokrokba, ami két sor, kb. fél méter széles és 10 méter hosszú egyenként. Tovább haladva következnek a ribizli bokrok, amiken idén nagyon sok gyümölcs lett, lekvár főzés után is még bőven van rajtuk.Jobbra egy kb.8-10m hosszú és másfél m. széles részen eper, ahol már csak itt ott látok egy egy későn érő szemet. A nagyja már üvegekben.:) Ha innen megyek még kb. 5 métert, akkor egy öreg cseresznyefához érek, ahol most teljesen fekete a cseresznye. Nekem már szinte túl édes is, jobban szeretem azokat a gyümölcsöket, amik nem olyan nagyon cukrosak. A banánt is zölden szeretem, ha már a héján elkezdenek apró barnás pöttyök lenni, nekem már nem is kell. Pedig ilyenkor érik be igazán, lesz édes, illatos, krémes....nem tudom még sem szeretem így. Ebben kiskorú rám hasonlít, ő is a félig érett banánt eszi meg.
A cseresznyefa után kb. 5-8 méterre van egy fél méter széles és kb. 10-15 méter hosszú epres, ahol most is tele van az illatos gyümölccsel. E fölött még málna van, aztán a kerítés. Ahogy jövök visszafele a házhoz, ropogós cseresznye következik, amit már sajnos "lelegeltünk" aztán meggy, ringló, körte, kopasz barack fog érni hamarosan. A következő sorban van egy pár szőlő tőke, sajnos ezekhez nem értünk olyan nagyon, szokott lenni minden évben rajta, de valahogy nem olyan, mint aminek lenni kellene. Nem értünk a metszéséhez, de mindig reménykedünk, hogy lesz rajta.:) Kiskorú nagyon szereti. ( Mi is.) Ezek alatt ismét barackok, őszi és kajszi. Ahogy jövök vissza a ház fele, balra a tűzrakó, a diófa ami alatt asztal és padok, fent a kiskorú háza, hintaágy, virágok, szomorúfűz, még fiatal, jobbra pedig a fűszeres kertem. Van paradicsom, paprika, tök, cukkini, több fajta saláta, hagyma, futóbab, menta, borsikafű, rozmaring, bazsalikom, sóska, mángold, krumpli, répa, zöldség. Hétvégén vetettem rebarbarát, idén először. Kiváncsi vagyok vajon lesz e belőle valami. Itt lent a ház fele vannak még szilvafák, meggy, kajszi és almafa, több fajta is. Virágok, sok rózsa. A ház mellett, a nappali ablaka alatt négy fajta rózsa és egy nagyon nagy füge bokor, ami tele van fügével. Tavaly nem volt jó az idő, sajnos nem értek be rajta a fügék, de idén biztosan több kiló lesz. Nagyon szeretem, csak úgy leszedve, héjastól, mikor belül gyönyörű bordós színű. Négy fele bevágva, a mélyedésbe görög joghurt és barna cukorral megszórva, picit átpirítva nagyon finom.:) De sonkával, csak úgy frissen is isteni.

A június az egyik legjobb hónap, már sok mindennel gazdagabbak lettünk, de még sok minden vár ránk, sok minden vissza van. Szeretem.

Megjegyzések

 1. Még az is szép a júniusban, hogy minden friss és ezer színű zöld, folyton rácsodálkozom, amikor átnézek a túlsó partra...
  Szép kerted lehet.
  Az enyémben cseresznye, ribizli, egres, josta, málna, fekete ribizli - a bokrokat már én ültettem, verejtékes munkával, mert folyton szemét, vagy sitt akad az ásóba.
  Zöldségéle alig, de az is nagy öröm, hogy a magamét eszem.
  Anyám kertjében szinte minden volt, rebarbarából fenséges dolgokat készíthetsz majd!

  VálaszTörlés
 2. én nem szeretek beleütközni a málnabokorba: szúr


  de viccet félretéve, csodás lehet egy ilyen kert
  nekem csak egy cserepem van az erkélyen miniparadicsommal:)))

  VálaszTörlés
 3. Köszi csajok.:) Márta a rebarbarát nagyon várom, de állítólag 3 év múlva lehet kezdeni vele valamit?
  Kati, ha nem dolgozunk benne csak úgy sétálunk mint én tegnap este akkor nagyon jó:) De amikor "csak" a munka, akkor nagyon tudom szidni:):)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szép és hasznos kertetek van, csak egy dolog lehet felesleges benne.....a hintaágy, hacsak nem Kiskorú üldögél benne, habár egy fiúgyermekre nem jellemző :-))))

  VálaszTörlés
 5. Kedves Alterego, hát pedig elég hasznos volt két napja.:) Kiskorúval beleültünk, feltettük a lábunkat egy padra, ő mesélt nekem én pedig becsukott szemmel hallgattam és közben hintáztattam magunkat.:) Végre tud a gyerek olvasni és akar is. És egyenlőre örül, hogy ő olvashat fel anyának mesét.:):) Gondolom pár év múlva ez már nem lesz olyan nagy szám.:):) Vagy egyáltalán nem lesz semmi.:( A hintaágy nem a veteményesben van:):):):)

  VálaszTörlés
 6. Örömmel "hallom" :-)))
  Elárulnád a receptet? Itt mintha kevesebb betakarítani való lenne, nagykorúak, sőt, túlkorosak vagyunk, munkába sem járunk, a hintaágy meg mégis sokat árválkodik.
  Nagyon ügyes vagy , no meg okos is, mert gyermeked erre fog jobban emlékezni, bár az Édesanyámfőztje is igen emlékezetes szokott lenni :-)))
  (három fiam van, már nagyon felnőttek)
  Mondanom sem kell, hogy nem kötekedtem hanem vicceltem :-)

  VálaszTörlés
 7. Értem én a viccet.:):) A hintaágy kihasználására gondolsz, amikor receptet kérsz? Igazából nem tudok. Ha arra járunk beleülünk.:):) No meg, hogy arra járjak, erre fele mindent egyszerre oldok meg. Most is megy a mosógép, közben az előbb lemostam a kocsim, de ha már kint voltam, akkor az ablakokat is áttöröltem...most meg ideültem pár percre, mert valami eszembe jutott, de nem sikerült megoldanom, majd máskor...szóval valahogy így:):):) Ez nem volt túl érdekfeszítő válasz:)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit is írhatnék?

Vannak történések - rosszak - de arról nem szeretnék.
Ami jó az az, hogy végre tegnap felkerült a nyelvvizsga eredmény és hát s i k e r ü l t és olyan nagyon örülök és büszke vagyok rá és ő is olyan boldog. :) Kellett ez a löket, önbizalom növelő és hát nem titkolom kis előny talán majd a gimiben....
És a tanár írt neki egy kis üzenetet természetesen angolul,  amit most iderakok magamnak is, hogy mindig visszatudjam olvasni, mert ez olyan jó dolog.
"ÁDÁM! Congratulations. I am really happy about your result, and I am proud of you. You have developed the most during the last two years, and you were the most hardworking student of the group. Welldone, great job. I wish all the best for your future. If you have problems with grammar in the future, I will help you. Take care bye: J"
És amit a gyerekem válaszolt, arra még büszkébb vagyok és teljesen megvagyok hatva tőle (még akkor is, ha van benne pici hiba) :
Thank you for helping us. And thank you for the candy :D. When I g…

Mindenhol jó de a legjobb

természetesen otthon. Végre itthon vagyunk, mert úgy döntöttünk pénteken késő délután, hogy inkább hazajövünk, mint hogy másnap korán keljünk, úgy is 10-ig el kell hagynunk az apartmant. Pont olyan idő volt, amilyet szerettem volna. Nem volt túl meleg, olyan 24 fok körül mindig, bár a tűző nap ezt időnként melegebbnek éreztette. Minden nap tudtunk fürödni, illetve a fiúk én inkább olvastam, ha jól emlékszem három könyvet is kiolvastam egy hét alatt. Egy éjszaka esett az eső, meg kicsit délelőtt aztán hirtelen kisütött a nap és jó idő lett,  -amúgy pedig a Balatonnál szerintem mindig nyár van, még télen is - ezen kívül minden nap jó volt, nem dőlt rólunk a víz a kánikulától, hálisten de pont arra volt elég, hogy legyen fürdés meg napozás és kirándulás. Finomakat ettünk, kipróbáltunk új helyeket is. Azt szeretem ezekben a napokban, hogy a Balatonnál lelassul az idő. Ahogy odaérünk amellett, hogy megcsapja az orromat az a semmi máshoz nem fogható számomra nagyon jó víz illat valahogy mi…

Ötkor keltem

és azóta már lement egy mosás, kitakarítottam a spájznak használt nagy beépített szekrényemet,  a hűtőt is átnéztem, aztán bepakoltam a mosogatógépet. Na nem azért, mert én ilyen kisangyal vagyok, hanem mert nem tudtam tovább aludni. De jó ez, mire a gyerek felébred pár dolgon már túl is leszek. Úszott minden már napok óta, annyi helyre kellett menni, minden napra jutott egy egy intézni való, úgy hogy ráfér a házra egy alapos rendrakás.  Mától ketten vagyunk ismét, ez könnyebbség is meg nem is. Háztartást vezetni két főre, főleg ha abból az egyik egy kamasz lényegesen egyszerűbb. Az enyém nem egy "nagy igényű" gyerek, elvan bármilyen kaján, ha van mellette elég gyümölcs, elkészített limonádés és némi rágcsálnivaló. Úgy hogy most pár hónapig könnyű dolgom lesz az ebédet majd rendelem hétköznap vagy esetleg valami egyszerűt fogok összedobni. Csak semmi flanc. :) Ennek jegyében ma rántott cukkini lesz és valami zöldséges rizs, bulgur és van van házi majonéz is hozzá, férjem cs…