Könyveshétfő

kovtama | 9:36:00 | 2 Hozzászólás
kép és leírás: moly.hu
Párizs, 2002. Julia Jarmond amerikai újságírónőnek cikket kell írnia az 1942-es nagy párizsi razzia évfordulója alkalmából. Ezzel kapcsolatos kutatásai során lassan feltárulnak előtte azoknak a szörnyű júliusi napoknak az eseményei, amikor sok ezer zsidót, köztük több mint négyezer gyermeket hurcoltak el és zártak be napokra, rettenetes körülmények között a Téli Kerékpárstadionba, hogy onnan vigyék őket tovább a lágerekbe. Döbbenten tapasztalja, hogy még hatvan év elmúltával is milyen mély hallgatás övezi ezt a témát a franciák körében. És rájön, hogy a férje családja is súlyos titkot takargat Párizs, 1942. július 16. Kora hajnalban francia rendőrök dörömbölnek egy Marais-negyedbeli lakás ajtaján. A kis Michel rémülten bújik el kuckójában, a faliszekrényben. Tízéves nővérkéje, Sarah, úgy hiszi, ott biztonságban lesz, amíg délután vissza nem jön érte. Rázárja öccsére az ajtót és magával viszi a kulcsot. Nem tudja, hogy ahová ő megy, onnan nincs visszatérés.

Könyveshétfő

kovtama | 9:17:00 | 3 Hozzászólás
Kép és leírás: libri.hu
Lady Helen Barstairs egy előkelő angol grófi család egyetlen leánya. Szigorú neveltetésben részesült, majd fiatalon megismerkedett későbbi férjével, akiről mindenki úgy gondolta, hogy nagyszerű parti egy eladósorban lévő lány számára. Az első világháború miatt azonban nem nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerjék egymást: az ifjú férj hamarosan a franciaországi frontra utazik. Lady Helen nem tudja, mi az igaz szerelem, így felkészületlenül éri, amikor találkozik a környéken állomásozó Oliver Donovannel. A fiatal lány hamarosan teherbe esik a férfitól, míg szerelme erről mit sem tudva visszaindul a frontra. Helen a gyermekét titokban szüli meg, és nem elég erős ahhoz, hogy szembeszálljon a szüleivel, akik örökbe adják a Laura névre keresztelt kislányt. A történet több mint húsz év elteltével folytatódik, immáron a második világháború idején. Laura fiatal gyönyörű ápolónő, akire a sors csapások sorozatát méri: egyszer csak egyes-egyedül találja magát a világháború kellős közepén, áldott állapotban. Úgy tűnik, a múlt megismétli önmagát; Laura arra kényszerül, hogy elhagyja Londont, és anyjához költözzön, akit nem is ismer. - Mary Nichols háborús szerelmi regénye két ember egymásra találásának, anya és lánya zaklatott kapcsolatának megindítóan szép története, melynek a háború sújtotta Anglia szolgál érdekes hátteréül.

Semmi

kovtama | 12:24:00 | | 4 Hozzászólás
sem történik igazán, mennek a napok. Ha minden igaz, akkor 67 nap van karácsonyig, ami hihetetlen mintha nem is lett volna nyár. Ami majd lesz és ami már volt felborult a sorrend, így jutott eszembe, de már így marad.

1. Jövőre még is csak lesz egy - remélhetőleg végső - nagy átépítésünk a házon. Nappali, konyha, spájz, fürdő szétbombázása, egybenyitások spájz nem lesz ott, ahol van, helyette végre lesz egy számomra hatalmas konyha, U alakú konyhabútorokkal, ahova végre kikerülhetnek majd a gépek és átkerülhet a mosógép a fürdőből, valamint végre mosogatógép is lehet. A konyhát csak egy félig felépített bontott téglás fal fogja elválasztani a nappalitól. Ami a legnagyobb munka lesz a plafon kibontása, megemelése és gerendássá építése. De nem bánom, most lelkes vagyok 2 hónap alatt remélem végzünk. Minden új lesz, kád, mosdó, csempék. Új bútorok, letisztult színek. Remélem. Jó lesz, érzem. Jónak kell lennie.


Ilyesmikben gondolkodom

2. Nem futottam már lassan egy hónapja. Nem jutott rá időm, elkezdődött az iskola, férjem sem volt itthon, beteg lettem. DE ma már megyek, remélem még menni fog. Nem tervezek sokat, szeretném ha élvezném is megint. Tudjátok, Ultrabalaton!

Igen, szerintem is ezért fogom.

3. Voltunk Zalakaroson pár napig, nagyon jó volt. Jó idő, finom ételek, fürdőzés.


Aki reggel kilenckor bement a vízbe és délután ötkor jött ki :)

4. Úgy néz ki, végre szeret járni a fiam az iskolába. Jó osztályfőnök, jó tanárok. Kedvenc tantárgy történelem, sikerélmények. Kis megkönnyebbülés részemről.

5.  Moziztunk, Pécsen felújították a régi belvárosi mozit. Nagyon jó, nagyon szép lett biztos, hogy ide fogunk járni a Cinema helyett.
Azt hittem unatkozni fogok, mert nem igazán szeretem az ilyen filmeket. Meglepően jó volt.

6. Sajnos karácsony az nem fog összejönni együtt ismét, legalább is eddig nagyon úgy néz ki. Erről inkább nem is írok már semmit. :/

7. Egy jó hétvégi kerti parti volt, főzős beszélgetős. Több kellene.

8. Amíg szép az idő és amíg még lehet sok sok program, kirándulás. Jó lenne még.


Könyveshétfő

kovtama | 9:13:00 | 2 Hozzászólás
Kép és leírás: libri.hu
Kelet-Texas, 1916. A howbutkeri Houston Avenue-n lakik a várost alapító három család - a Toliverek, a Warwickok és a DuMont-ok -, akik már több nemzedék óta rózsák formájában rendezik nézeteltéréseiket: vörös rózsát adnak egymásnak, ha bocsánatot akarnak kérni valamiért, és fehér rózsával jelzik megbocsátásukat. Amikor a tizenhat éves Mary Toliver apja halála után megörökli a család gyapotültetvényét, Somersetet, még nem tudja, mekkora fájdalmakat kell még ezért kiállnia. Nem veszi komolyan az átkot, amelyről az apja az utolsó levelében írt. Megszállottságában csak arra tud gondolni, hogy méltó úrnője legyen Somersetnek, és ezért még azt is képes elviselni, hogy anyja és bátyja elhidegül tőle. És ez csak az első alkalom, amikor Mary eladja a lelkét Somersetért. Amikor visszautasítja a jóképű, dúsgazdag Percy Warwick házassági ajánlatát, aki tiszta szívéből szereti és akit ő is viszontszeret, még nem sejti, hogy ezzel a döntésével több eljövendő nemzedék életét teszi tönkre. - A Tövismadarak és az Elfújta a szél klasszikus hagyományait követő családregény álmokról és átkokról, kötelességtudatról és hatalmi harcokról, az ősök tiszteletéről és a tiltott szenvedélyről.

Angol házikó

kovtama | 12:53:00 | | | 2 Hozzászólás
Tüneményes kis házikó Cotswoldban


A tulajdonosak mindent eredeti állapotban hagytak


Az a kanapé!

Na itt lehet igazi angol reggeli sütiket gyártani :)


forrás

Könyveshétfő

kovtama | 8:25:00 | Legyél te az első hozzászóló!
Kép és leírás : libri.hu
Shirley Falls történetének egyik legforróbb nyara köszöntött be: az ég szürkévé vált, és mintha homályos fakóság lengett volna be mindent. Isabelle és tizenhat éves lánya, Amy élete visszavonhatatlanul megváltozott ezen a nyáron. A városka középiskolájába új matektanár érkezett, aki közvetlen, barátságos stílusával hamar a diákok kedvencévé vált. A férfi és a lány között szép lassan szoros kapcsolat szövődött, ami azonban nem sokáig maradhatott titokban. Isabelle-t a történtek alapjaiban rendítik meg: egész addigi életét kell átértékelnie, és a homályos múltjáról is számot kell adnia. Anya és lánya kapcsolata egyik percről a másikra megváltozik: a bizalom helyét a bizalmatlanság, a szeretet helyét a féltékenység veszi át. Összezárva, egymásra utalva próbálnak meg változtatni az életükön, miközben mindketten tudják, semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Elizabeth Strout megrendítően szép regényében anya és lánya kapcsolatát tárja fel lírai érzékenységgel, ugyanakkor kíméletlen őszinteséggel. A két címszereplő alakján túl a remek karakterábrázolásoknak köszönhetően színes képet kapunk egy amerikai kisváros hétköznapi életéről is, humoros, néha szomorkás epizódokon keresztül.