Most, hogy elmúlt

kovtama | 5:45:00 | | | |
anyák napja és a fészbukon láttuk és megnyugodhattunk, hogy mindenki kapott virágot, csokit meg ezt azt - mert ezt is meg kellett mutatni a többségnek -  térjünk vissza a napi kerékvágásba. Fészbukra visszatérve. Már több, mint egy hete sokkal kevesebbet vagyok ott és elmondhatom, hogy nagyon jó. Végre több időt töltök saját magammal és a családdal, kevesebbet olvasok semmit mondó "híreket". Mit értek ezalatt? Nyilván sokaknak örömet okoz, hogy minden szart bocsánat, általa hírnek gondolt dolgot, pl. hogy aznap mit evett, ivott, kapott, mit nézett a tévében, hol volt és kivel találkozott, mit nézett a moziban stb. stb. megosszon a néppel, de azért tuti van olyan ember is, aki mindenre nem kíváncsi. Komolyan elgondolkodtam, hogy vajon a fészbuk előtt ettek, ittak e az emberek vagy ez is csak most vált szokássá? Tudom, tudom, lehet egy kattintással eldugni azokat az ismerősöket, akik mást sem tesznek csak hülyeségeket osztanak meg, pl. képet raknak ki a szerencsét hozó pénzes zsákról és elefántról, meg az add tovább, mert ha nem akkor baromira rossz lesz neked, mondjuk nem kapsz 2 percen belül pénzt valakitől és egyéb ilyen baromságok, akik ahelyett hogy csinálnának valami értelmes dolgot az életben, inkább ezektől várják a boldogulást. Meg is tettem, használtam az x-et. Lassan nem lesz egy ismerősöm sem. :) Na jó, azért ez nem igaz, de tény hogy elég sokat tettem át, nem látható pozícióba. Nem mondom, hogy nem nézem szívesen a jó dolgokat, pl. ki mit olvas, milyen sikereket ér el a gyermeke, szép utazásról, nyaralásról, kertről egy jól sikerült lakásfelújításról, őt ért örömről, sportról vagy családi összejövetelről szóló képeket vagy teszem azt valami fontos hírt, ami esetleg az én napi dolgaimat is érintheti. Az értelmes dolgokat kedvelem, de az olyanokat, hogy xy eszik ezt és ezt című bejegyzéseket miért teszik ki?? Tényleg olyan fontos, hogy éppen most ittam egy pohár bort vagy ettem meg egy szelet pizzát? Ha nem lehetne kirakni a netre, talán nem esne jól a falat? Na mindegy, itt hagyom abba, nem akarok senkit megsérteni csak eszembe jutottak ezek a gondolatok. Tényleg most látom csak mennyi hülyeség van ott, amikor kevesebbet vagyok és egyre kevesebbet posztolok, nyilván most tűnik fel igazán hogy nem történik semmi, nem maradok le semmiről. Elmondhatom, hogy egyre kevésbé fontos pedig engem is jól elkapott az a bizonyos gépszíj. Visszanéztem amiket régen én is posztoltam, hááááát van amit már nem osztanék meg, de mindegy, innentől már még ennyit sem.

Hétvégén voltunk nagymamázni, illetve csak az egyiknél a másikat el sem értük telefonon. :/ No comment.
Aztán kerteztünk, ástuk ki a növényeket a régi kerítés elől, próbálunk minél többet megmenteni, átültetni a kert másik részére. Nem tudom sikerül e pl. ez egyik már vagy 10 éves  fehér orgona bokrunkat megmenteni. Van belőle több is, de ez olyan szép volt mindjárt a kapu sarkában, sajnálnám, ha tönkre menne. Mindenesetre átraktuk máshova, aztán pár nap múlva úgy is kiderül, hogy túlélte e az ültetést.

Vasárnap gofrit sütöttem a családnak reggelire, utána elmentem futni. Gondoltam megpróbálkozom egy szerény 3 km-el , de a végén 6 km lett belőle. A lábam egész jól bírta. Párszor belesétáltam a biztonság kedvéért, nem is lett semmi gond nem fájt egyáltalán. Ma még is érzem ugyan ott a jobb oldali vádlinál a húzódást. Na mindegy, talán szépen lassan minden jó lesz. A futást végre élvezettel csinálom, olyan jó volt!

Írtam, hogy kaptam a Lidlben szép zöld spárgát. Megcsináltam a quichet belőle. Íme a recept, próbáljátok ki nagyon nagyon finom lett, de tényleg.  

Spárgás bacönös quche (az eredeti recept innen)

Hozzávalók:

A tésztához:

- 20 dkg gluténmentes liszt, nálam most ez:

- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- egy két kanál hideg víz, amennyit a tészta "kér"
- só

A töltelékhez:

- 50 dkg zöld spárga
- 10 dkg bacon
- 1 db paradicsom felszeletelve
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg jó érett vagy füstölt sajt
- só, bors

A lisztet, tojást, a sót és a vajat morzsoljuk össze, adjunk hozzá annyi vizet, hogy jó ruganyos, de ne túl folyós tésztát kapjunk.Gyúrjuk össze, majd csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe.

A spárgát törjük el ott, ahol magától kettéválik a szára, majd sós vízben pár perc alatt főzzük kicsit elő. Hideg vízbe rakjuk bele egy pillanatra - sokkoljuk -  majd csepegtessük le. A bacont kockázzuk fel.  A tojásokat verjük fel egy tálban, fűszerezzük, és a tejszínnel keverjük össze.
A tésztát nyújtsuk ki, tegyük egy tortaformába úgy, hogy legyen pár centi pereme. Én csak kézzel lapítottam szét, majd az ujjaimmal vittem fel az oldalára, simán ment így is. Rakjunk rá alufóliát vagy sütőpapírt, öntsünk rá babot és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig, vagy amíg enyhe színt kap, légkeveréssel süssük elő. Ezután vegyük le róla a nehezéket, de ne dobjuk ki, mert vaksütéshez jó lesz még a felhasznált bab. A spárgát rakjuk az aljára, szórjuk meg a baconnel, rakjuk rá a vékonyra szeletelt paradicsomot, reszeljük rá a sajtot, végül öntsük le a tejszínes tojásokkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon légkeveréssel süssük 35-40 percig, amíg aranybarna lesz.
Nagyon finom, omlós tésztája lesz és igazán laktató étel. Én készítettem hozzá egy jó sok fokhagymával elkevert tejfölös szósz is, azt adtam mellé. Az enyémet még meglocsoltam egy kis chilis olíva olajjal. A képen bal oldalon van és nagyon finom, aki szereti a csípőset, én igen. Legközelebb azonban én fogom ezt is csinálni, olíva olaj és bele chili pehely.

kép Aldi



Tekintsünk el attól, hogy a család már megette a felét mire észbe kaptam, hogy elfelejtettem képet csinálni akkor, amikor kivettem a sütőből. Így most ez sajnos tényleg egy ronda, de finom feliratú kép lesz:






Más nem igazán történt, de úgy volt jó minden ahogy volt. Semmittevős, kicsit tanulós, lassú mederben csordogálós nyugis hétvége.


18 megjegyzés:

  1. No, pont én is vettem zöldspárgát, de spec mi nem igazán szoktuk használni,van valami gyors, egytálételes recepted? :)
    Orgonaátültetés: tavaly kaptam egy majd kétméteres tuját, beültettük, lassan háromnegyed éve, hogy ittvan, és most néztem, hogy szerintem kidöglik szegény.... szóval nem bizti, hogy olyan hamar meglátszik, hogy él-e, agy nemtom...
    Facebook-hoz: nem tudom, mennyire neteztél már akkor, amikor szinte teljesen újdonság volt (mondjuk 10-12 éve), és amikor, hogyismondjam, hogy senkit ne sértsek meg... szóval nem fért a számítógéphez és az internethez boldog-boldogtalan, azaz amikor hallom kedves 2 IQ-s "kollegákat" útonútfélen, hááááát... na, ők azok, akik minden cart megosztanak... szerintem. Ezek miatt a dolgok miatt én is sokszor falramászom - és tudod, van az a tévhit, erről már mindenféle szakirodalom is született, hogy az fb + az a tévhit, hogy mindenki boldog, mert ugye oda nem azt pakoljuk fel, hogy baffki, kirúgtak, elcsesztem, letojt egy madár stb... (bár valaki ezt is), - szóval csak azt látod, hogy xy boldog, mert kisbabát várnak (de hogy épp most filóznak azon, hogy együttmaradjanak-e, azt nem írják), hogy a gyerek citerázik (de utálja, és minden óra előtt hatalmas cirkusz van, ezt sem írják), hogy épp Timbuktuban süttetik a hasukat (de ha hazajönnek, svábogarrakkal együtt élnek, mert olyan kosz van...) szóval :) - azok miatt az oldalak miatt maradok, amiket kedvelek, van néhány kreatív, meg van pár fontos ember, és ennyi :).
    De- mindig azt mondom, bár élnék egy olyan életet, ahol ez nem kell. Igen, a jó párkapcsolatnak szerintem nincs nyoma a neten, és én spec erre vágyom... valóvilágot élni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na látod, ez az erre gondoltam én is. :) Tizen x évvel ezelőtt volt az IRC, ami hasonló volt a fészhez, vagy ott volt az Iwiw amivel mekkorát lehetett volna nyerni, ha magyar kitalálóik kicsit jobban belemásznak simán lehetett volna az első fészbuk. Nem tudom, nálam elég sok az khmkhm, na most hogy írjam iskolázott, aki minden szart megoszt. De végül is ez is, mint minden más nem az én dolgom, ha őt boldoggá teszi az, hogy mások kiröhögik, akkor nekem végül is tök mindegy, nem? :D Csak elképedek, amikor kiderül, hogy mennyire félreismertem valakit pl. :) Remélem a növények túlélik, nekem egyelőre ezeket az esős napokat kell, mert a férjem olyan szinten nyűgös a rossz idő miatt, hogy nem tud semmit csinálni kint, hogy lassan kifutok a világból :/ :/

      Törlés
    2. Jaj spárgás receptem nincs sajnos, mert én vagy simán megfőzöm és lágy tojásba tunkolva eszem, vagy csinálok hozzá valami vajas citromos mártást és úgy vagy egy egyszerű spárgás tojásrántottát készítek vagy beletöltöm valami hasonló tésztás cuccba, mint most. Esetleg réteslapba valami spenótos, sajtos töltelékkel együtt. De a Nosaltyn biztos találsz rengeteg spárgás receptet. Tényleg, meg is nézem én is :)

      Törlés
  2. khm, nekem az is újdonság, hogy akkor megfőzve és lágytojásba tunkolva? :) na, ilyenre gondoltam, hogy csak úgy, sittysutty, eccerűen, érted...(úgyis csak én eszem, gyereket nem lehet rávenni...) vagy simán vajon párolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha valami jó kis fűszervajon, lehet a Lidlben kapni több fajtát, de te is csinálhatsz fokhagymásat, zellereset és úgy megsütni. Szerintem veszek én is még egy csomaggal:D nem sokára vége a szezonjának, sajnos.

      Törlés
    2. Jah, lágy tojásba tunkolva ezt Nigella Lawsontól lestem el, mert olyan szexi volt amikor ette :D :D :P De egyébként tök finom!

      Törlés
    3. Én pld. a friss zöldspárgát imádom csak úgy nyersen - finom édeskés cukorborsó íze van - megeszegetni....)))

      Törlés
  3. A világon a legfinomabb a spárga leves:) Keress rá, húsleves alapban megfőzöd, mehet bele borsó és répa is, valami mennyi íze van!
    A facebookkal kapcsolatban többnyire osztom a véleményeteket, de én azért szeretem, mert ha történik az országban akkor ott mennek leggyorsabban a hírek és mert elveszett gyereket, kutyát, macskát is ott lehet leggyorsabban megtalálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fészbukot azért én is szeretem, amiért te is! De a napi ettem pizzát, ittam kólát, megnéztem a ....kezdetű filmet, voltam boltban, vettem csizmát, stb dolgoktól lassan kiráz a hideg. Érted, amikor kényszered van, hogy mindent megossz mindenkivel, még csak nem is a barátaiddal, hanem a világgal. :) A spárga levest megnézem, köszi!

      Törlés
    2. Azt én soha nemértettem, de még azt sem,hogy minden megtett kilométert kiposztolnak a népek, akár fut akár teker, mintha attól érdemmé válna, holott mindenkii magának csinálja vagy nem csinálja:) Ami meg külön megijeszt azok a pocakos fotók és a párhetes uh felvételek ...

      Törlés
  4. Jó ez a recept, köszönet érte!

    Vicces vagy, reklamálod az ételes posztolásokat facebookon, és most meg a blogodon kiteszed ezt a finom készítményed. :)
    Javasold a facebookos ismerőseidnek, hogy blogoljanak! :)

    Úgy oldottam meg a facebook hírfolyamot, hogy csak az engem érdeklő oldalak jelenjenek meg, és így elég érdekes. Szinte mindegyiknek van honlapja is, lehetne csak ott követni, de a facebook olyan, mint a blogspotnál a frissülők, így nem kell egyenként felkeresni, csak, ha engem érdeklő friss poszt kerül fel.
    A Juntost is ezért csináltam, hogy ezen az oldalon látható bloggerek egyből észlelhetők, ha újat raknak fel. Ahova meg kommentelek is, ott pedig szintén követhető a frissülés.
    Mivel lassan már teljesen átalakul az én kedvenceimé ez a Juntos, kiegészítem még az újakkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blog az más, az mindenről szól, ezért ezisazis :) Egymás közt receptek, ez az amaz. :) Mint írtam a fészbukon nem minden zavar, csak amikor valaki mindent megoszt, mikor evett, mikor kelt fel, mit iszik, mit néz a tévében, mit csinál éppen adott pillanatban. Biztos te is láttál már ilyet, valahogy igy van: XY (az illető neve) iszik...kólát. Természetesen a klassz posztok, az érdekességek, a szép képek egy utazásról, de akár egy klassz recept sem zavar a fészbukon. De az, hogy valaki megoszt egy fekete macskás képet, amire az van írva, hogy oszd meg ezt és két percen belül valami csodálatos dolog fog érni, hát arra inkább nem mondok semmit :D :D

      Törlés
    2. Nekem az a rossz a facebookon, legalábbis az én ismerőseim közt, néhány kivétellel, hogy nagyobb részt nem saját írások jelennek meg, hanem csak idézetek, képek, és videók. Igazán nincs is párbeszéd, pedig "személyes találkozások" lennének ezek az hozzászólások, de mégsem, csak ömlengések lehetnek alatta, mást nem visel el senki, meg nem is érdekli őket. Ahogy írtad, a közönségnek csak a boldog máz kell.

      Törlés
    3. Hozzátéve ehhez, hogy ez már múlt, mert ki vannak kapcsolva.

      Törlés
  5. Nekem nincs fb profilom ( egyáltalán így írják ? )....
    Van a férjemnek, ott a gyülekezettel kapcsolatos dolgok vannak, többnyire, ritkán családi.
    Egy ideig családi volt az oldal, aztán az általad felsorolt okokhoz hasonlóak miatt én töröltem a nevem.
    És valóban hosszasab beszélgethetnénk előnyőkről, hátrányokról, értékekről és értéktelenségekről. Nagyjából ugyanoda jutnánk és egyetértenénk.
    ( Ovis oldalunk van, kapcsolattartás céljából működik a tanév ideje alatt)
    De a lényeg, azt gondolom, hogy még ott is kirajzolódnak az értékvonalak- kinek mi és milyen formában fontos. És hogy nekünk azok a dolgok mennyire nem, sokszor...
    Továbbá pedig tegnapelőtt szülinapos voltam: nem kellett sok száz embernek megköszönnöm a szülinapi jókívánságok, képet, dalt és hasonlókat, mert nem tolta eléjük a net a dátumot. DE voltak mások, akik tudták fb nélkül is. És ez az, ami számít. És amiből oly sokat tanulunk :)

    VálaszTörlés
  6. Nem szeretem a spárgát... :)
    Fb jó, csak ésszel kell használni. De akinek nincs... hát.. az anélkül használja :) szerencsére van sok lehetőség, amivel a saját érdeklődési körünket beállíthatjuk rajta, és ha valakinek a híreiről leiratkozunk, vagy úgy osztunk meg, hogy valaki ne lássa... arról senki sem tud, csak mi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) s akinek nincs, az már nem is létezik :)))

      Törlés
    2. Jókat nevettem lányok :D Végre ebben a rossz időben :/ Kérem vissza a napot! Cirnyó, sok van már abban a "tasakban". :)

      Júlia boldog szülinapot!! Nem nagyon néztem blogokat sem a hétvégén, így utólag kívánok Neked minden jót!

      Törlés