Ugrás a fő tartalomra

Két hét múlva

szeptember. Két hét múlva iskola. Azért ez elég ijesztő, legalább is nekem. Bár az őszt várom, de az iskolától már most lever a víz. Egész évben, de legalább is a sulis időszak első fél évében azt fogjuk hallgatni, főleg a gyerek, hogy tanulj jobban, nem vesznek majd fel sehova, mihez akarsz kezdeni, hogy ilyen olyan amolyan a jegyed, mi lesz belőled fiam.......sorolhatnám. Már hetedikben elkezdődött ez a stresszelés, ahelyett, hogy azzal biztatták volna őket, hogy nem egyszerű, de ha mindenki a legjobb formájára törekszik akkor nincs lehetetlen. Sosem értettem, hogy miért gondolják nálunk, hogy a gyerek földbedöngölése, a sokszor csak a  negatívumok orr alá dörgölésétől lesz majd motiváltabb valaki? Na de mindegy is, még reménykedjünk, hogy majd inkább segíteni fogják őket így az utolsó évben. El sem hiszem, hogy az én kisfiam az utolsó évét fogja taposni az általánosban.
Más
Tegnap itthon egy mosáson kívül nem csináltam semmit. A péntek az én szabadnapom, ha kell is valamit tennem, akkor általában itt bent a lakásban, de mivel csütörtökön elintéztem, mert már erőt vettem a lustaságomon, így igazán nem volt dolgom. Helyette engedélyeztem magamnak egy fél nap pihit, még aludtam is egy fél órácskát, néztem Trónok harcát - végre történik is benne valami - megetettem a kutyát, macskát, mindenkit és kb. el is ment a nap.  Mondtam is Kiskorúnak, hogy ma délelőtt kint kezdünk, füvet nyírok, ő összeszedi a lehullott gyümölcsöket, gazolunk egy kicsit, öntözünk szóval a nap első felét biztos, hogy kint fogjuk tölteni, mert jó pár napja ott sem csináltunk semmit. Egyébként már kezdem unni, hogy a nyaram közepétől mindent én csináltam kint a fél hektáron, az az igazság, hogy már jól bele is fáradtam. Most már felőlem jöhetnek a kuckós, olvasós, "semmittevős" napok. Bár a nyár ilyen szempontból kegyes volt, mert a sok napnak és szárazságnak köszönhetően nem nagyon nőtt a fű ez némileg megkönnyítette a helyzetet, viszont elég csúnya is most az udvar, foltokban kiszáradt. Tavaly végig zöld volt.
Ebédre megint tarját fogok sütni, gyereknek nagyon ízlett azt kért. Hamar készen lesz. Vettem csirkemájat is, mert ezer éve ettünk és megkívántam, még nem tudom hogyan készítem el, de szerencsére egyik sem olyan, hogy órákig ácsorogjak a konyhában. Beértek a sárgadinnyék, van még piros is a hűtőben, kaptam egy kisebbet. Szerintem ez lesz a nyár utolsó dinnyéje, aztán jöhet a szőlő, a körte, a dió, hozzá valami jóféle sajt. A sajtok a kedvenceim. 
A jövő héten szerdáig itt lesz sógorom fia, Kiskorú nem lesz egyedül, aztán már csak ketten leszünk egészen az iskola kezdéséig. Nagy előkészületeket a sulira nem tervezek, ruhája van - mondjuk a farmereket fel kell próbálni, hátha rövidebbek lettek - de pólók, ingek, pulcsik vannak bőven, egyedül cipőket kell venni, abból többet is. Füzeteket vettem, pár darab még azért kell, írólap, rajzlap, festék is szóval ilyen apróságok, de nem visszük túlzásba, mert úgy is az első hét arról fog szólni a suliban, hogy mit kell beszerezni, mi a tanárok kívánsága. Minek vegyek meg sok olyan dolgot, ami lehet nem is lesz jó, mert más kell? Szerintem sokan túlzásba esnek a sulikezdéssel, tisztelet a kivételnek, mikor azt hiszik új táskát kell venni - bár a réginek sincs semmi baja - új tolltartó - bár a régi sem esett szét - új ez, új az....aztán csak azt veszik észre, hogy tényleg egy kisebb vagyon ment el a gyerekre. Egyébként alsóban még én is azt hittem, hogy ez így működik, aztán felsőben már a tanárok is lejjebb adták. Felsőben valahogy az egész picit lazább lett ilyen szempontból. Ötödiktől én nem a hagyományos vastagságú spirál füzeteket vettem, hanem a kétszer háromszor vastagabbat, matekból, töriből, magyarból pl. ezeket a Müllerben, Lidlben, Aldiban is árulják és abba jó sok minden belefért és így a gyerek mindig vissza tudott lapozni, ha valamire szüksége volt. Ezek beváltak, most is van olyan, amiben bőven van hely még és azt folytatjuk. Angolból pl. kifejezetten ezt kérte a tanár, mert az ismétléseknél nagyon jól jött, de a tanárok legtöbbje így volt vele. A gyereknek is könnyebb az év elején. Szóval én azt javaslom, ha láttok ilyen füzetet, akkor inkább azt vegyétek meg. Na, kanyarodjak el a sulitól teljesen, hiszen addig van még két hetünk, nem kell ide ez a mumus. :)
Azt vettem észre, biztos más is, hogy nyáron kevesebbet blogoltunk, persze mindenki nyaralt, jött ment. Nekem hiányoztak a szokásos reggeli szertartásokhoz a friss hírek, néha olyan csalódott voltam, mikor leültem a kávémmal korán és alig volt pár új bejegyzés. Már csak ezért is várom az őszt, hogy reggelente mikor ide ülök a gép elé legyenek itt jó sok irományok, új hírek, őszi bejegyzések, aztán karácsonnyal teli dolgok, képek, érzések.....mindenki lelassul, mindenki készülődik, mindenki várakozással lesz teli, receptek megosztása, ajándék ötletek .....

Na megyek, nem futok ennyire előre - jaj tényleg, újra futok!! de rendesen és ez most olyan jó -  csinálok inkább valami reggelit aztán lassan talán a gyerek is felébred és indulhat a nap. 

Megjegyzések

 1. Annyi minden jutott eszembe, aztán mire a végére értem, kihullott a fejemből. :-)
  Például mi is vacillálunk az új táskán, határeset. Nagyon jól bírta a két évet, de lehet, hogy a harmadikat már nem fogja. De azt is lehet, hogy most nem veszünk, majd év közben, ha muszáj. A füzetes jó tanácsot megfogadom, csak emlékezzek rá később is... :D
  Én sem örülök a sulikezdésnek, olyan jó volt a nyár. Nem volt lazább, mint máskor, az életünk, csak éppen mégis olyan sok szeretem-dolog történt velünk, sok-sok élményt gyűjtöttünk. Ma megyünk a fiúk után, jó lesz újra velük lenni... hiányoznak...
  Az őszt én is szeretem - ha elvonatkoztatok attól, hogy utána tél következik -, szépek a színek, hangulatos kirándulásokat lehet tenni.
  Látom, milyen sok munka van a kertetekkel, de azért mindig kicsit irigykedem, olyan szép, jó, és tényleg jó lehet kiülni oda.
  Na, megyek a dolgomra.

  VálaszTörlés
 2. Ez az első nyár, hogy gyakorlatilag semmi tanszert nem vettünk még, a gimitől semmilyen infó nem érkezett, hogy milyen füzet, vagy egyáltalán. Az általánosban az volt a szokás, hogy a gyerekek a bizivel együtt megkapták a következő évi tanszerlistát tárgyakra lebontva, és azt a honlapra is feltették, lehetett nyáron készülődni. Most semmi, nulla. Táskát / tolltartót / tornazsákot nem veszünk újat, viszont komplett ruhatár és cipő kell, egy utálkozó 13 évessel "jó móka" lesz. :)

  A továbbtanulós évről eszembe jutott a sajátom... nálunk ugyanezt nyomták 30 évvel ezelőtt, szanaszét stresszeltek mindenkit a "nem fognak felvenni" és "mit képzelsz magadról, hogy oda jelentkezel" szövegekkel, az igazán szomorú, hogy a legtöbb helyen ez máig sem változott. :(

  VálaszTörlés
 3. Idén én sem vittem túlzásba, a gyerek a tavalyi táskájába szerelmes, és amúgy sincs semmi baja, kimostam, tornazsákot is. Írószereket átválogattattam vele, ami hiányzott, azt pótoltuk, és vettem több füzetet, ennyi. Sokba nem került :). Rucikat vettem inkább, abból volt kifogyva. Cipő, blúzok. Csajosodik :), változik a ruhatára.
  A továbbtanulástól most kevésbé tartok, mint mondjuk fél éve, akkor síkideg voltam az egész miatt, most úgy átgondoltam, megnézünk sok sulit, és majd választ, vagy választunk. Lényeg, hogy okosan gondolja-juk át. Szeretném, ha örömmel és sikerélménnyel járna suliba.
  Spec én mindig írogatok neked, néha lelombozódva, mert úúúgysem írsz vissza... :P :D
  Na, jövőre én is megpróbálkozom a sárgadinnyével, jó olvasni, hogy nálatok ez sikeres.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyár...

Futással akartam

kezdeni a napomat, de miután már lassan a harmadik napja ébredek fel hajnalban fejfájással letettem róla. Hogy a meleg készít most ki ennyire vagy valami más miatt van már nem tudom, de hajnali négy óta vagyok fent, bevettem már gyógyszert, ittam kávét talán lassan jobb lesz. Borzasztóan érzem magam attól, hogy elkezdődött ez a hét, semmi kedvem kimozdulni a még viszonylag hűvös lakásból és elkezdeni a hétfőt. Minden porcikám tiltakozik ellene, talán ezért is van az egész rossz közérzetem. Az irodában nincs egy rohadt légkondi sem, megfulladunk már a melegben, ha meg bekapcsoljuk a ventilátort nem hiszem, hogy baromi egészséges lenne, ha a pofánkba  arcunkba tolja a felkavart poros levegőt.  Minden nyűgöm, minden rossz történés ami az utóbbi jó pár hétben volt most terített be igazán, elfáradtam rendesen. Heteket, sőt hónapokat szeretnék pihenni - anyukámat agydaganattal műtötték,  a sokk és a műtét után felváltva megyünk a húgommal hozzá, intézzük a bevásárlást, főzést,  amit kell. …

Éjjel annyira

megörültem, hogy mindjárt itt a jó kis eső, lehűléssel meg széllel, hogy majdnem öröm táncot lejtettem az ágyam közepén. A kitárt ablakon át ugyan is olyan jó kis szél jött be és akkorát villámlott, hogy már azon gondolkodtam mikor hallom a most már felszabadítónak ható dörgést, meg az eső kopogását a terasz tetején.....aztán kb. a szellő tartott vagy 5 percig és villanás sem volt több. Még az is lehet, hogy egy meteor volt vagy egy hullócsillag. Vagy leesett ufo. Vagy fogalmam sincs. Mérgemben elaludtam. Most már baromi nehéz itt is, átmelegedett a ház és ezt igazán csak a lefekvésnél érzi az ember, mert még mindig ha bejövök kintről hűvösnek érzem itt bent a levegőt, de aludni már nem igazán lehet normálisan. Ja, mi megszoktuk, hogy kb. az alvásra szánt hőmérséklet télen 18-19 fok, nyáron meg általában 24 fölé nem megy, de most már 26 van rendesen itt is és ez már nem nekünk való.  Ma már dolgozom, de négy nap és végre egy hosszú szabadságon leszek. A négy nap alatt viszont remélem…