Ugrás a fő tartalomra

A minőségi élet

aranyszabályai.

Tegnap a munkahelyemen, miközben az eltervezett dolgaimat tettem, szanáltam, összepakoltam a saját polcaimon, rendet raktam az íróasztalomon azon gondolkodtam hogyan tehetném jobbá a napjaimat, ha időnként rám tör a kilátástalanság, egy helyben topogás, a mindennapi nyűgösség, az ez nem jó, az nem jó dolog. Mit kellene tennem, hogy még ennél is kevesebbszer érezzem ezt a dolgot - bár már egyre kevesebbszer jön elő, mert tudatosan tettem érte, de néha akkor is elkap a semerre sem haladok érzés. Vagy is, és beugrott a szó, amikor úgy érzem csak élek, de nem élek minőségi életet. Konkrétan nem tudtam mit is értek pontosan minőségi életen, de ahogy befejeztem a dolgaimat ezt ütöttem be a keresőbe. Minőségi élet. És akkor jött elő ez a cikk, amit most bemásolok az oldalamra.  Egyrészt, mert minden ezzel kapcsolatos gondolatot megfogalmazott, amit én is szeretnék elérni az életemben, a gondolkodásomban, másrészt, hogy mindig szem előtt tudjam tartani, ha néha "eltévelyednék" és kéznél legyen, hogy tudjak merre haladni, ha ismét azt gondolnám, hogy nem haladok semerre. Úgy gondolom, ha magunktól nem megy, akkor jól jön időnként az effajta segítség, amikor mi magunk nehezen fogalmazzuk meg saját magunk számára, hogy hogyan kellene a komfort érzésünket növelni.  A pontokat olvasva tudom és én magam is azt gondolom, hogy ááááááá ezzel tisztában vagyok, áááááááááá én ezt pont így csinálom, áááááááááá ezt is tudom. Igen, de "élem" is? Minden esetre az jó, hogy pár pontot már valóban sikeresen beépítettem a mindennapjaimba :)  Forrás.
A minőségi élet nem jelent egyet a luxuskörülményekkel, inkább azzal, hogy az adott helyzetben képesek legyünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból és az életünkből, amit első sorban a nyitott és helyes gondolkodás vezérel, a tudatossággal karöltve. Az, aki tudatosan éli az életét, tisztában van azzal, hogy néha könyörtelenül szelektálni kell, még akkor is, ha az elsőre nehéznek tűnik. Az első lépés mindig nehéz, de meg kell tenni ahhoz, hogy változást hozzunk a saját életünkbe. Ha a jelenben valamiért nem működik jól az életünk, akkor valószínűleg eddig nem tettünk meg mindent érte, vagy éppen nem gondolkodunk helyesen ahhoz, hogy a pozitív irányba változzanak a dolgok.
Ha valaki minőségi életet szeretne élni, a kezébe kell vennie az irányítást. A minőségi élet tizenöt alapszabálya következik.


1. TANULJ MEG VALÓBAN ŐSZINTÉNEK LENNI MAGADHOZ ÉS MÁSOKHOZ
Ha magadhoz sem vagy őszinte, akkor mit vársz az életedtől? Aki hazugságokkal nyugtatja a saját lelkét, annak az élete előbb-utóbb káosszá válik. Talán sokan nem is gondolják, hogy mennyi mindennel kapcsolatban nem őszinték elsős sorban saját magukhoz. Rá kell jönni az érzéseink és a reakcióink valódi okára, ami általában magunkban keresendő. Aki önmagának hazudik, az általában másoknak is.

2. VALLD BE MAGADNAK, HOGY OLYAN ÉLETET ÉLSZ-E, AMILYET SZERETNÉL, ÉS EZÉRT MEGTETTÉL-E MINDEN TŐLED TELHETŐT?
Amivel most foglalkozol, amilyen munkát végzel, ahogyan gondolkodsz, az jó? Mennyit és mit tettél azért, hogy jobb legyen? Ja, semmit? Vagy keveset? Nos, az kevés.

3.TARTSD MEG A JOGOT MAGADNAK AHHOZ, HOGY MIHEZ ADOD A NEVEDET.
Nem mindegy, milyen szemléletű emberek között vagy, ahol közös érdekek alapján kell sikert elérni, vagy nem mindegy, milyen partnerekkel dolgozol. Azt, aki nem tisztességes eszközökkel harcol, és megítélhetnek általa, ráadásul viselned kellene az inkorrektségét...azt erősen el kell kerülni. Csak profi, és minőségi tevékenységekhez, alkotásokhoz, munkatársakhoz és üzleti partnerekhez add a nevedet és a munkádat.

4. SOSE HASONULJ MÁSOKHOZ, HA ROSSZAK, MÉG AKKOR SEM, HA TÖBBEN VANNAK.
Az emberek könnyebben, jobban húznak a rossz dolgok felé, főleg, ha ezt tömegesen kell véghezvinni. Amerre a tömeg megy, az húzóerő. Ne legyél részrehajló, hogy szeressenek, és ne add fel az egyenességet, vagy a jóindulatot, vagy a korrektséget, csak azért, mert az nem menő sok helyen. Vannak, akik azért gyűjtenek maguk köré embereket (még akkor is, ha azok nem a jó emberi értékekre törekszenek), akiket barátaiknak neveznek, mert enélkül nem érzik szerethetőnek önmagukat. Megéri? Nem. Minőségi emberből ezer százalék, hogy kevesebb lesz, viszont sokkal többet érnek.

5. LEGYÉL ANNYIRA MAGABIZTOS, HOGY TOVÁBBÁLLJ, HA NEM ÉRTÉKELNEK.
Legyen benned annyi tartás, hogy ahol nem értékelik a törekvéseidet, ott nem magyarázkodsz, hanem továbbállsz. Az energiákat felesleges olyan dolgokba ölni, amelyek azért nem működnek, mert rajtad kívül mások nem gondolják azt, hogy hogyan érhetnétek el sikereket, közösen. Miért lennél olyan emberek társaságában, akiknek nem számít, mennyire vagy becsületes, vagy kreatív, vagy egyenes? Főleg olyanok társaságában, akik nem törekszenek ezekre az értékekre. Tervezz, találj ki új célokat, vágj bele valami újba, és megtalálod az utadat.

6. TÁPLÁLD A TESTEDET MINŐSÉGI ANYAGOKKAL, DE NE FOSZD MEG MAGADAT A KÁROSNAK MONDOTT SZENVEDÉLYEKTŐL SEM.
Az egészséges élet és az egészségtelen táplálkozás közt ezernyi különbség van. Jólesik megenni azt a csipszet, tábla csokit, süteményeket, meg mindent, ami nem tiszta alapanyagokból van, de sajnos az igazság az, hogy a legtöbb negatív gondolathoz hozzásegítenek a rossz tápanyagok. Ez tény. De nem szabad sem koplalni, senem kell feltétlenül mindent drasztikusan megvonni, a hangsúly a mértéken és az arany középúton van. Még a legszigorúbb testépítő is megeszik olykor egy pizzaszeletet vagy hamburgert. De attól még az egészsége nem fut vakvágányra. Ha jólesik, idd meg azt az egy sört, vagy szívd el azt az egy szál cigit. De minőségit és ne vidd túlzásba. 

7. DÖNTSD EL, VAN-E ÉRTELME AZOKNAK A VÉLEMÉNYÉRE ADNI, AKIK TIZEDANNYI ENERGIÁT SEM FEKTETTEK A SAJÁT ÉLETÜK JAVÍTÁSÁBA, MINT TE A SAJÁTODÉBA.
Szenvedsz mások véleményétől? Számít, hogy akár egy idegennek, akár egy rosszindulatú, vagy buta embernek a véleménye milyen rólad? Változtat az életeden? Csak ha beleférkőzik a tudatodba, ha hagyod, hogy sikerüljön neked ezzel ártania.

8. HA AZ ÉLETED NEM TART SEMERRE, ALAKÍTS KI BENNE RENDSZERT, AMI MŰKÖDŐKÉPESSÉ TESZI. 
Régóta nincsen előrelépés az életedben? Nem történik semmi extra, csak tengsz-lengsz? Hát ki ezért a felelős? Az élmények, és a lehetőségek nem jönnek csak úgy magától. Az égi segítség igen, de ehhez neked is tenned kell. Alakíts ki rendszert, szokásokat, amelyek előbbre visznek.

9. NE PAZAROLJ, BECSÜLD MEG AZ ÉTELT, A JÓ EMBEREKET, A JÓ MUNKATÁRSAT, A JÓ MUNKAHELYET.
Ami jó, az maradjon, ami rossz, az menjen. Hitvány emberek nem becsülik az ételt, a jóságot. Aki pazarol az étellel, az sosem nélkülözött igazán, és fogalma sincs, mennyire nagy dolog, ha az ember megveheti magának akár a gyümölcsöt is. Néha pedig nem is olyan rossz a helyzet, mint amennyire azt gondoljuk, és lehet, akkor jövünk rá arra, milyen jó is volt, amikor megszűnik valami az életünkben. 

10. A JÓ ÉLET A JÓ GONDOLATOKNÁL KEZDŐDIK.
Akármennyire is hihetetlen, de a minőségi élet minőségi gondolatokkal működik csak. A teljes, kiegyensúlyozott, pozitív létezés nem alakítható ki írigységgel, vagy önzéssel, vagy ártó szándékkal. Minden változás innen indul, a negatív jellegű érzések nem férnek bele.

11. VÁLOGASD MEG, KIKNEK A TÁRSASÁGÁBAN VAGY.
"Madarat tolláról, embert barátjáról..." Tartja a mondás és a legnagyobb mértékben is igaz. Aki hazug emberekkel veszi magát körbe, az valószínűleg hajlamos a hazugságokra. Hasonló vonzza a hasonlót, és lehet bárhogyan tiltakozni ez ellen, de meg kell figyelni, kikkel veszi valaki körbe magát. Az nagyon sok mindent elmond az illetőről.

12. DOLGOZZ KEMÉNYEN A CÉLJAIDÉRT, ÉS LEGYENEK VALÓDI TERVEID.
Ne csak álmodozz, hanem készíts tervet, amit szépen, lépésenként meg fogsz valósítani. Az álmok akkor nagyszerűek, ha élik is őket. Kemény munka nélkül pedig a valódi sikerek nem fognak az életünkbe érkezni. Valamit, valamiért.

13. FEJLESZD A KÉPESSÉGEIDET ÉS A TUDÁSODAT.
A korral haladó ember egyik fő jellemzője a folyamatos fejlődési iram, ami manapság szükséges, mert minden annyira gyorsan változik. Olvasni, tanulni, önmagunkat fejleszteni, ez a sikeres emberek egyik alap jellemzője. Az élet is maga egy folyamatos fejlődés és változás, máshogyan nem is lehet lépést tartani. Az intelligencia fontos, az ismeretek pedig a végtelenségig bővíthetők.

14. TANULJ ÉS GYAKOROLJ HÁLÁT.
Tudod, mit jelent hálásnak lenni? Nos, az emberek többsége csak hallásból ismeri ezt a dolgot, de még úgy igazi valójában nem élte át. Ha valaki nem igazán tudja, milyen a hála melengető érzése, amit magában sokszor kimond, mert tudja, mekkora ereje van, az első körben képzelje el az életét olyan hétköznapi dolgok nélkül, amelyek mindennaposak. Mi lenne, ha nem lenne pénzem ételre, vagy mi lenne, ha nem hordhatnék olyan ruhát, amilyet szeretnék, vagy nem látna, nem hallana, de akár nem ihatna meg egy jó kávét akkor, amikor kívánja. Nem kell addig várni, amíg valami elmúlik az életünkből és utólag rájönni, hogy milyen nagy luxus az, hogy az ember akár csak meg tud venni egy cipőt. Ha egyet is! "Nem a boldog emberek hálásak, hanem a hálás emberek boldogok."

15. TANULD MEG MÉLYEN ÁTÉLNI A FONTOS PILLANATOKAT.
Utálod az esőt, vagy nem dob fel a napsütés sem? Nyáron a melegre, télen a hidegre panaszkodsz? Ha az időjárás egyedi szépségének sem tudsz örülni, akkor hogyan tudnád élvezni az életet? Az embernek olykor lazítania kell. Meginni egy jó bort, vagy elszívni egy jó szivart, elmenni étterembe, vagy bármi olyan tevékenységet csinálnia, ami kivonja a mindennapok rohanásából, ami alatt feltöltődhet és szellemileg száz százalékosan arra tud koncentrálni, hogy élvezze a pillanatot. Mert ezek a pillanatok fontosak. Szervezz az életedbe sok olyan pillanatot, amelyre ha visszaemlékezel, azt tudod mondani, hogy igen! Tudtam élni. És ez nem azon múlik, hogy jachton idd a pezsgőt, és kaviárt egyél mellé, és nem azon, hogy mások azt gondolhassák, hogy menő, ahogyan élsz. Néha elég csak annyi, hogy leülsz egy padon a városban és azt az adott fél órát magadra szánod, hogy a lelkedbe beengedd az élet szépségének energiáját. Megjegyzések

 1. Nahát, ez a poszt most megfogott. Vagyis az, hogy azt fogalmazod meg, ami - talán - nálam is aktuális kérdés, bár én még nem jutottam a megfogalmazásáig. Annyi gondolat indult el bennem... ezt még le kell magamban tisztázni... Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszi. Én is éppen a tisztázási fázisban vagyok :)

   Törlés
 2. Vannak benne jó gondolatok, de ehhez - szerintem - nagyon erős és vonzó személyiségnek "kell" lenni, különben magányos "harcos" lesz az emberből.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát én elég erős vagyok és még is mindig többen voltak körülöttem, mint ellenem. Valahogy ezek szerint meg van a középút csak még csiszolnom kellene, de leginkább a saját életem akarom jobbá tenni.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyár...

Futással akartam

kezdeni a napomat, de miután már lassan a harmadik napja ébredek fel hajnalban fejfájással letettem róla. Hogy a meleg készít most ki ennyire vagy valami más miatt van már nem tudom, de hajnali négy óta vagyok fent, bevettem már gyógyszert, ittam kávét talán lassan jobb lesz. Borzasztóan érzem magam attól, hogy elkezdődött ez a hét, semmi kedvem kimozdulni a még viszonylag hűvös lakásból és elkezdeni a hétfőt. Minden porcikám tiltakozik ellene, talán ezért is van az egész rossz közérzetem. Az irodában nincs egy rohadt légkondi sem, megfulladunk már a melegben, ha meg bekapcsoljuk a ventilátort nem hiszem, hogy baromi egészséges lenne, ha a pofánkba  arcunkba tolja a felkavart poros levegőt.  Minden nyűgöm, minden rossz történés ami az utóbbi jó pár hétben volt most terített be igazán, elfáradtam rendesen. Heteket, sőt hónapokat szeretnék pihenni - anyukámat agydaganattal műtötték,  a sokk és a műtét után felváltva megyünk a húgommal hozzá, intézzük a bevásárlást, főzést,  amit kell. …

Éjjel annyira

megörültem, hogy mindjárt itt a jó kis eső, lehűléssel meg széllel, hogy majdnem öröm táncot lejtettem az ágyam közepén. A kitárt ablakon át ugyan is olyan jó kis szél jött be és akkorát villámlott, hogy már azon gondolkodtam mikor hallom a most már felszabadítónak ható dörgést, meg az eső kopogását a terasz tetején.....aztán kb. a szellő tartott vagy 5 percig és villanás sem volt több. Még az is lehet, hogy egy meteor volt vagy egy hullócsillag. Vagy leesett ufo. Vagy fogalmam sincs. Mérgemben elaludtam. Most már baromi nehéz itt is, átmelegedett a ház és ezt igazán csak a lefekvésnél érzi az ember, mert még mindig ha bejövök kintről hűvösnek érzem itt bent a levegőt, de aludni már nem igazán lehet normálisan. Ja, mi megszoktuk, hogy kb. az alvásra szánt hőmérséklet télen 18-19 fok, nyáron meg általában 24 fölé nem megy, de most már 26 van rendesen itt is és ez már nem nekünk való.  Ma már dolgozom, de négy nap és végre egy hosszú szabadságon leszek. A négy nap alatt viszont remélem…