Ugrás a fő tartalomra

Behavazódtunk

Amúgy rendesen. Annyira, hogy nem tudtunk kimenni a faluból, mert még a hókotró sem jött be a hóátfúvásoktól. Hajnali háromkor keltem, jól befűtöttem, bár hiába ugyan olyan vagy forróbbak a cserépkályhák és ugyan olyan 22-23 fok van itt bent most ezt hűvösebbnek érzem és idén télen először fáztam, mikor kora este leültem egy filmet megnézni.
Négykor egy forró kávé után már kint voltam az utcán lapátolni a havat ahol volt olyan rész, ahova kb. 70cm-t fújt össze a szél, nagyon izgalmas volt. Főleg, hogy akkor is esett, vízszintesen. Kilenc óra is elmúlt már, mire körbelapátoltam a házat úgy, hogy látszott is, hogy ez egy ház. Ami a csúcs, hogy a szembe házak kocsi feljárói és a házak is, nos ott alig volt hó, mert a szél ezt a porcukor szerű könnyű porhavat onnan fújta ide át. Volt olyan, akinek nem is kellett lapátolni, megtette ezt a szél. Szóval nem lett volna semmi baj, bár rengeteg hó esett tényleg, de ha nem fújt volna egész nap az erős szél és nem hordta volna vissza az útra az egészet talán eljutott volna mindenki oda, ahova kellett.
Azt, hogy mikor fog ekkora mennyiségű hó elolvadni, hát azt nem tudom. Azt sem, hogy mikor volt ennyi legutoljára. Nem emlékszem, hogy tavaly lett volna ilyen. Nálunk az önkormányzat két kis traktora ásta ki a falut és a főútig a bekötőutat a külvilág felé. Hókotrót azóta sem láttam, mondjuk nem is lett volna mit csinálni. De azért megvan a véleményem. Talán ma már nem fog esni, legalább is most ezt olvastam, majd csak pénteken ónos eső. Hurrá! Ha erre a hóra az még ráesik akkor lesz csak klassz világ. Ma mindenképpen jó lenne eljutni mindenhova - amúgy is elegem van, hogy minden évben az idő miatt megy el egy két nap szabadságom, az ilyen miért nem vis major egyébként? - mert kifogytunk itthon a kenyérből, gyümölcsből, a hűtő is szinte üres. Persze ha nagyon kellene tudnék sütni zsemlét, kiflit, meg a fagyasztó is dugig van, éhen nem halunk., de azért én szeretnék ma eljutni boltba, mert a kutyának, cicáknak is kell vennem. Egyébként több iskolában nem kell bemenni ma sem, tegnap pedig volt olyan, ahova a tanárok nem értek oda, így leginkább gyerekmegőrzőként üzemeltek az iskolák.
Nem rejtem véka alá, leginkább egy jó nagyot káromkodnék, mert már annyira utálom ezt az egészet. Hogy mit? Hogy egyik évben se tud normális időben tél lenni. Hogy amikor tél közepe van, akkor van tavasz, amikor meg már lassan tavasznak kellene lenni, akkor van igazi tél. Nem a téllel van bajom, bár nem szeretem, hanem az összevisszasággal. Hogy az időjárás összevissza van, még hogy nincs globális felmelegedés és ez nem miattunk van, ugyan már. Hogy mennyire kivagyunk téve a természetnek ilyenkor derül csak ki igazán. Nem tudom, hogy azok, akik önkéntesen adják fel a kényelmes életet és választják a természetet, építenek mindenféle "civilizált" dolog nélküli házat, jurtát , ahol nincs villany, se meleg víz, se mosógép és hasonlók, azok mikor mondják, hogy vissza a társadalomba? Talán sosem gondolnak rá, de valami elszánt akarat kell hozzá, én erre nem lennék képes. És bár felhúzom a csizmámat, kabátot és sapkát és kimegyek lapátolni -  a gyerekkel - de ilyenkor úgy érzem, hogy ez az egész soha nem múlik el és némiképp kivagyok rekesztve a társadalomból, holott a legközelebbi város autóval 10 percre lenne. Amúgy meg, rohadtul legyen már vége ennek a hidegnek. Tévénk az nincs már két napja. Az "összes" havat odafújta a szél ahova felszerelték a vevőt és a tányért. Mióta elment a férjem - december eleje - kb. karácsonykor volt bekapcsolva a nappaliban, meg talán egyszer kétszer reggelente a hírek  miatt, de aztán rájöttem, hogy ezek a hírek olyanok, mint egy Orwell regényben, így már reggel sem. De most, hogy tudom nincs adás és amíg le nem olvad nem is lesz baromira hiányzik. :)
Egyébként meg, még mindig nem tudjuk, hogy mikor megy a gyerek szóbelizni - nagyon remélem, hogy eljutunk oda és nem ilyen lesz az idő- mert bár az iskola február 26-ra ígérte a kiírást ez még a mai napig nem történt meg. Tegnap felhívtam őket, azt mondták hét elejére meglesz. Nem akartam mondani, az amúgy nagyon kedves hangú és segítőkész titkárnőnek, hogy a szerda az már hét közepe. Most néztem meg, hát nem sikerült tegnap estig sem kirakni a honlapra, hogy a három napból kinek mikorra kell megjelenni. Megjegyzések

 1. És ilyenkor nem mentek iskolába/munkába? nálunk is hideg van és hó meg szél - de ez fel sem vetődött... de mondjuk mi is csak annyit tartózkodunk kint, amennyit feltétlen muszáj. Az üzletekben is csúcsidőben 4-5 ember lézengett a tegnap is - szóval mások is igy gondolják.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mivel annyi hó volt tegnap, hogy kocsival nem tudtam és busz meg nem tudott bejönni szerinted hogy mentünk volna? Nem azért nem mentünk, mert nem akartunk és annyi felesleges szabadságom van, hogy a hideg és a hó miatt úgy gondoljam nem megyünk. :) A hó nem érdekel, abban elvezetek, de 70 centis hóbuckák voltak a faluba vezető úton, ahol két oldalt szántóföld van és keresztbe fújt a néha 50km-es szél, a porhó mindenhova ment. Hidd el, itt sem azért ülnek otthon, mert nincs jobb dolguk. :(

   Törlés
  2. A mai napig nem volt hókotró a faluban, azért tudtunk ma menni, mert a falu lakói megoldották. Nem azért, mert a közútkezelőnek eszébe jutott, hogy városon kívül is élnek emberek, ezt még hozzáteszem.

   Törlés
  3. Nem volt vád benne - csak kérdeztem :-) nálunk a fővárosba nem mennek a gyerekek iskolába, mert ott szokatlan - itt felénk meg fel sem vetődött a probléma. Igen, érthető. Amúgy meg a faluba nálunk is elment a
   hókotró és szórtak homokot is - mivel mi egy kisutcába lakunk, úgy felénk nem kanyarodott... szóval nálunk is akinek alacsonyabb az autója, az igy járt - oldja meg egyedül.

   Törlés
  4. Nem is azért irtam, de mindig az van, hogy sokszor nem hiszik el, hogy nálunk más, mint mondjuk 10km-re arrébb. Azon szoktunk viccelődni barátnőmmel, hogy amikor szakad náluk az eső én kint napozok, pedig 10 perc választ el minket. De volt már olyan is, hogy a főúton szakadt az eső és befordultam a faluba vezető útra, ott meg nem esett. A hegy északi oldalán lakunk egy völgyben. Én eleve már ott is egy elég meredek dombon jövök ki a faluból, minden évben megtanulok imádkozni, hogy 1. ne nagy hó legyen 2. ne ónos eső essen 3. a Tenkes hegyen ne álljon felfele keresztbe busz vagy kamion, ami elég sok ott a határ miatt, mert akkor ha ott meg kell állnom felfele, akkor annyi. Szóval alapból ha esik a hó szél nélkül nem vinnyogok, nagyon szeretek egyébként hóban vezetni :)

   Törlés
  5. Ezt a felét totál megértem : mi is dombon lakunk, ha nagy a hó, akkor elég nehéz a közlekedés. És úgyanaz : volt hogy a 9kmre levő városban zuhogott, de úgy, hogy nem birták elnyelni a csatornák - amikor meg betértem a falu fele, ott egyenes csikba volt vége a zuhénak - este locsolni kellett. Egyik nagy félelmem nekem is, hogy nem tudok felmenni a hegyre az autóval, és ez meg is történt párszor...

   Törlés
 2. Itt is pocsék az idő, meg sok a hó, de talán nem annyira gáz a helyzet mint nálatok, az utak valamennyire járhatóak, reggel mínusz 10 fok volt , de rendben be tudtunk hozni mindenkit magunkkal a városba. Ettől fügetlenül én is nagyon nagyon utálom már a telet, ami hol van hol nincs, de végül is novembertől télikabátba járunk majdnem áprilisig, mert akkor jön egy hónapnyi tavasz , májusban meg már nyár lesz. Az őszből is szinte csak az október maradt meg, a szeptember még forró, a november meg már szinte tél...Szóval ennyit a négy évszakról .

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A hideg annyira nem is érdekel, még elviselem. De a hó az már nekem nagyon nem jó :(

   Törlés
 3. Ezzel a megkésett téli üzenettel kapcsolatosan nekem is vannak nem túl szalonképes gondolataim ; ám alföldiként azért az általad leírt nehézségekkel nem kell megküzdenünk...
  de holnap már március... :)

  más.. ; tegnap jött szembe , rátok gondoltam az olvasása közben....
  http://bouvet.cafeblog.hu/2018/02/27/tovabbtanulni-gimnaziumban-feler-egy-allasinterjuval-egy-multinal/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Végül is eddig nálunk sem volt sok hó, szóval a tél nagyobb felében jó volt. Azért utálom, mert holnap március és már annyira nagyon kint akarok kertészkedni, meg tenni venni. Be vagyok sózva na. :)

   Törlés
 4. Itt is befújta a szél, de az ajtóba, győztem kivakarni magunkat, ma nem tudnám, ma hulla vagyok. Állateledel, gond Zsebi hypoallergén etetése. Van száraz, a nedveset jobban enné, csak a városban van. Autó hó alatt, persze van autóbusz, lehet az lesz a vége, csak a vírusoktól félek.Mindig eszemben van a bejárás, mindet felszedtem.Tudod, érdekes, süt a nap ezerrel, a reggeli féy tavaszi, tavaszeleji, az időjárás meg kőkeméy tél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olvastalak. Gondoltam rád, vajon hogy vészeled át, hogy ne ess ágynak. A mi kutyánk is hypos, ez is elég nehézség.

   Törlés
 5. :( Sajnálom nagyon. És hihetetlen, de nálunk meg semmi nincs a nagy hidegen kívül. Volt már ilyen, mikor az ország egész része hó alatt volt, itt, ahol mi lakunk, kb. egy 50km-es körzet volt totálisan rendben. Szóval hihetetlen, mondom mégegyszer...
  Mindenkinek kitartást!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ma már azért jöttünk, süt a nap és nem esik semmi. Péntekre meg ónos esőt mondanak, szóval mit mondjak?? :( Ha ez lesz, akkor tényleg nem tudom mi lesz , mert se ki se be....Jövő héten meg állítólag meg plusz 10??

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Úgy érzem lassan

ez a blog tényleg az utolsókat rúgja. Tegnap is elkezdtem írni, de aztán félbehagytam mert olyan kis semmiségekről szólt volna, hogy maximum a visszaemlékezéseimre lett volna jó, ha mondjuk 20 év múlva olvasnám. Na, akkor csodálkoztam volna rá, hogy jéééé ezen a napon sem történt semmi  ez és ez történt velem, velünk.  Nem tudom van e értelme még minden nap vagy két naponta ugyan olyan dolgokról vagy sokszor nagyon hasonlókról írni, én is unom saját magamat. Hosszú ez a január.  Eszembe is jutott, hogy szerintem sokkal jobb lenne januárban téli szünetet tartani az iskolákban, mert decemberben annyi történés van, kezdve a télapóval meg a karácsonyi készülődéssel itthon is, iskolákban is, hogy az úgy is hamar elmegy, pörög mindig van valami, amit lehet várni, amire lehet készülni. Aztán hirtelen vége és a következő hónap általában lassú, szürke és hideg és hirtelen üres. Látom ezt a gyereken is mármint, hogy olyan semmilyen ebben az időszakban. Ő is lassú és időnként türelmetlen, meg f…

Vannak olyan dolgok

amik pár éve, hónapja még hogy úgy mondjam kiakasztottak. Ma már tudok vállat rándítani és nem foglalkozni vele. Ilyen egy egy munkahelyi dolog is, sőt időnként több munkahelyi dolog. Nem megyek bele a részletekbe, de pont tegnap ilyen nap volt és annyira, de annyira röhejes, hogy emberek képesek megsértődni apró dolgon (amiben ő hibázott,de még ő sértődik meg)  olyannyira, hogy nem köszön, sőt még a szemedbe se néz....én ezt már vicc kategóriába sorolom. Pláne akkor, ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy akár a gyereked is lehetne. Már csak ugye illemből is. A tiszteletet direkt nem írom, mert azt egyáltalán nem várom el, hogy is tehetném? Nem vagyok én senki csak egy dolgozó a sok közül. Mondjuk ezen kb. öt másodpercig fenn tudok akadni, mert azért na de mire kettőt fordulok már le is szarom van ejtve. Akinek nem volt gyerekszobája, annak nem volt gyerekszobája, bárhogy is akarja bizonyítani. Úgy elképzelem, mikor látom a gyűrűt az ujján és valószínű pár hónap múlva esküvő is lesz…

A hétvégi tavasz

huss elröpült, ma hajnalban már határozottan hűvös van és a szél is fúj. A tegnap vízparti sétálás elmaradt, volt itt víz elég majdnem egész nap szakadt az eső. Így végül maradt a kuckózás, meg az olvasás, filmnézés és mivel a gyerek inkább az apjával játszott neten, mint hogy a menjünk moziba kérdésre igennel feleljen, én elég jól haladok a kiválasztott könyvemmel. Amiről azt hittem majd jobb lesz, de egyelőre várom hogy beinduljon. Épp ott tettem le tegnap este, mikor talán elindul valami úgy hogy talán van remény. Mostanában nem igazán kötött le egy könyv sem annyira, hogy le se tudjam tenni úgy látszik a fülszöveg részekre mennek a kiadók, mert sorozatban sikerül belenyúlnom olyanba, ami a futottak még kategóriába sorolható, egyszer olvasós vagy többszöri nekifutásra sikerül a végére érnem, mert mindig félbehagyom. Pedig elvileg majd mindegyik jónak ígérkezik. Vagy én vagyok sokszor türelmetlen. Most, hogy belengette az idő a tavaszt már én is kezdek türelmetlen lenni és várom a …